“Hoe kunnen we de overlast van rokers beperken?” luidde de vraag die centraal stond in de afgelopen nano-challenge van het EnschedeLAB. Een relevante vraag, nu onder andere op schoolpleinen en rond publieke instellingen roken verboden is. Waar wordt er dan gerookt? En hoe gaan we om met eventuele overlast, zoals afval, stank en geluid? Dat is wat onder andere Saxion Hogeschool, ROC van Twente en de Gemeente Enschede zich afvragen.

Vier gemengde groepen, bestaande uit studenten Bedrijfskunde van Saxion en Crossmedia Design van ArtEZ/AKI, bogen zich de afgelopen vier weken over dat vraagstuk tijdens de zogenaamde ‘nano-challenge’ van het EnschedeLAB. In vier bijeenkomsten werkten zij aan de hand van de ‘Responsible Design’ benadering van het DesignLab van de Universiteit Twente aan uiteenlopende oplossingsrichtingen.

Wat te denken van Fiilty? Een modieus filter dat je steeds opnieuw kunt gebruiken (en reinigen). Een manier om te zorgen dat er minder sigarettenpeuken op straat belanden. Of MEUK? De robotstofzuiger die de straat reinigt en rokers vraagt hun peuken in hem te deponeren. Een oplossing van de toekomst? Mooie duurzame ideeën, in ieder geval.

 

Bij die twee oplossingen gingen de groepen er van uit dat er voorlopig wel mensen zullen blijven roken. Ze kregen dan ook de briefing om niet met een zoveelste campagne te komen of om extra op handhaving in te zetten. Daarom kwam groep 3 met een oplossing voor de huisvesting van rokers: een mobiele cabine. Een rookplek, duurzaam ingericht, waar rokers niet alleen ‘aan hun trekken komen’, maar ook worden aangemoedigd om te bewegen op één van de beschikbare hometrainers.

De vierde groep besefte: er is maar één manier om overlast te beperken, en dat is minder rokers hebben. Dus kwamen ze met een ‘kraskaart’ als oplossing. Een soort adventkalender met verschillende prijsjes, kortingen en aanmoedigingen om gedurende dertig dagen ‘stoppers’ te helpen doorzetten. Een eenvoudig en fysiek product, dat organisaties als een hogeschool in veelvoud kunnen afnemen.

 

Vier verschillende oplossingen, die stuk voor stuk kunnen helpen om overlast van rokers te beperken. Of dat werkelijk gaat gebeuren? Dat ligt aan de opdrachtgevers, of aan een volgende groep studenten die het ‘estafettestokje’ van deze challenge overneemt. Eén van de opdrachtgevers reageerde in ieder geval enthousiast:

“Ik vond het verrassend te zien hoe verschillend de oplossingen zijn. Elke groep had iets compleet anders. Er bleek wel dat het belangrijk is jezelf steeds weer af te vragen: wie is eigenaar, wie is verantwoordelijk? Ik vond de presentaties in ieder geval aansprekend en leuk. Een pakkende naam voor je presentatie spreekt mij dan ook aan, zoals ‘MEUK’. Dat blijft hangen, net als het idee. Nu is het alleen wel zaak het te gaan realiseren.” – Jolanda Buld-Bok, Saxion Hogeschool

 

Kun of wil jij daar een rol in spelen? Of heb je een groep studenten die dat kan? Kijk dan bij ‘meedoen’ hoe je aan kunt haken bij het EnschedeLAB. Of reageer even, zodat we je op de hoogte kunnen houden. Heb je zelf een challenge om in te brengen voor een volgende nano-challenge of een ander onderwijsprogramma? Draag die dan vooral aan. Meer informatie vind je ook onder het kopje ‘meedoen’.

Lees Meer

Nano-challenge: evenementen in de natuur

In de maanden oktober en november gaan we op zes avonden aan de slag met een nieuwe nano-challenge over de vraag hoe je op een duurzame manier evenementen kunt organiseren in of nabij natuurgebieden.

Nieuwe nano-challenge gaat over overlast van rokers.

In kwartiel 2 proberen we te komen tot ontwerpen waarmee we overlast van rokers in wijken kunnen beperken.

Terugblik op twee jaar EnschedeLAB 2.0

EnschedeLAB 2.0 was een project dat liep tot medio maart. In bijgevoegde praatplaat vatten we de activiteiten van de laatste twee jaar samen.