In de afgelopen maanden werkte een groep van elf studenten van ArtEZ/AKI en ROC van Twente aan de nano-challenge ‘Events in nature‘, met Vliegveld Twenthe als casus. Niek Scholten (Werktuigbouwkunde, ROC van Twente) en Mira ten Wolde (Cross Media Design, ArtEZ/AKI) blikken terug.

Mira: “Ergens wel jammer hoor, dat we klaar zijn. Ik vond het leuker dan ik van tevoren had verwacht. Hoezo? Nou, we kregen de keuze om mee te doen aan deze challenge, of om een meubel te ontwerpen. Toen we voor de nano-challenge kozen kregen we eerst zo’n briefing document, waarvan ik dacht… Och, dit wordt saai! Dat bleek reuze mee te vallen.”

 

Niek: “Wij zijn studenten van het toptraject van het ROC van Twente, en we doen daar vrijwillig aan mee, om later door te kunnen studeren op het HBO. We werken wel vaker met echte projecten, dus ik wist wel een beetje wat we konden verwachten. Wat ik vooral een échte aanvulling vond op eerdere projecten is het samenwerken met HBO-ers, en dat we dat in het Engels deden!”

 

Mira: “Ja, dat samenwerken was leuk. We hadden een mooie gemengde groep studenten, met soms ook wel wat spanning tussen soortgelijke karakters in ons team. Als ik terugkijk kwam mijn rol als ‘bemiddelaar’ wel erg goed van pas, haha.”

 

Niek: “Volgens mij was ik een ‘campaigner’. De rol die ik vaak heb in mijn vriendengroep, vulde ik in ons team tijdens deze challenge ook ongeveer in: van het samenbrengen van mensen. Ik probeerde iedereen er wel bij te betrekken. Wat ik van hen leerde was vooral het breder denken. Zo brainstormen als we nu deden; zo had ik het nog nooit eerder gedaan.

 

Mira: “Wat ik ook leuk vond was het echt die diversiteit aan invalshoeken zien. Elke keer weer andere sprekers, op de fiets over het vliegveld, een evenementenorganisator aan het woord: heel afwisselend en leerzaam.”

 

Niek: “En dat steeds op wisselende locaties met lekker eten erbij. Ik vond het heel tof om eens bij het DesignLab, het Fablab en de Aki binnen te kijken en daar meer over te horen.”

 

Mira: “Inderdaad, heel divers en waardevol. En ook echt een manier van denken om vaker te gebruiken, zoals we die aanleerden tijdens deze challenge: zo vanuit verschillende perspectieven.”

 

Niek: “Met écht een concreet resultaat aan het einde, dat vond ik wel mooi. Hopelijk is het ook passend en krijgt het een vervolg!”

Anders dan eerdere keren besloeg deze nano-challenge zes bijeenkomsten, steeds in de avond. Op steeds wisselende locaties genoten we eerst een gezamenlijke maaltijd, om daarna een betrokkene of professional aan te horen of aan de tand te voelen en er vervolgens als team mee aan de slag te gaan. Zo hadden we vertegenwoordigers van Landschap Overijssel en Stichting Lonnekerberg te gast, brachten we een bezoek aan Vliegveld Twenthe, verzorgde UT-docente Veronica Junjan een les ‘externe analyse’, vertelde Peter-Richard Beeksma van Event Engineers ons over duurzaamheid op Oerol, en deden we een rollenspel om de verschillende belangen die spelen op tafel te krijgen. En: er werd gewerkt aan specifieke oplossingen, die op de challengepagina zijn terug te vinden, en die werden toegelicht bij 1Twente Vandaag.

In het filmpje hieronder zie je (vanaf minuut 7 ongeveer) deelnemers Owen Scholten en Britt van der Aa vertellen over de afgelopen nano-challenge.