Digibeet tijdens de tweede golf

Twentse Alliantie

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er bij een tweede lockdown de groep mensen die niet online / technisch vaardig zijn, toch hun sociale contacten kunnen onderhouden? Dat die vraag relevant is heeft de ‘lockdown’ tijdens de Corona-crisis ons geleerd. Verschillende kwetsbare personen waren toen aan huis gekluisterd. Waar menigeen dankzij digitale tools kon blijven werken of studeren, en contact kon houden met anderen, bleef deze groep daarvan verstoken. Met mogelijk een tweede golf in het verschiet (als we daar al niet middenin zitten): hoe zorgen we dan dat deze groep mensen betrokken blijft?

Over deze challenge

Twentse Alliantie

astrid@eurus.eu

Dit was één van de challenges die werd geadresseerd bij de eerste nano-challenge, over ‘post-Corona vraagstukken’.

Er werkten twee gemengde groepen studenten aan. De oplossingen die zij presenteerden kun je hieronder terugzien, zowel in de vorm van een ‘one minute pitch’ als de presentatie die de twee teams samenstelden.

De gepresenteerde oplossingen zijn teruggekoppeld aan de opdrachtgever, maar nog niet uitgevoerd. Vind je ze interessant, of kun je er een bijdrage aan leveren? Dat kan ongetwijfeld. Leg vooral even contact om te checken wat de mogelijkheden zijn.

Voortgang / resultaten

Tijdens nano-challenge #1 werkten er twee teams aan het vraagstuk hoe inwoners zelf zouden kunnen zorgen dat de zorg in de toekomst minder belast raakt, dus hoe we samen kunnen zorgen voor een vitale toekomst. De twee oplossingen die daarvoor werden bedacht zie je hieronder. In de Talkshow van D’RAN Digitaal kwamen deze oplossingen ook aan de orde, en reageerden gasten erop. Die talkshow kijk je hier terug.

Team 1

Team 1 kwam al snel tot de ontdekking dat een cruciaal aspect voor het niet digitaal mee kunnen doen het gebrek aan een werkend device is. Daarom bedacht dit groepje een oplossing waarbij bestaande devices ingezameld en hergebruikt kunnen worden. Ze ontdekten zelfs dat er onder studenten behoorlijk wat animo is om oude telefoons of tablets hier voor in te leveren. Hieronder bekijk je de presentatie van dit team, en ook hun videopitch.

Team 2

Team 2 kwam tot de ontdekking dat veel van de ouderen die zij vroegen best digitale devices hebben, en ook weten hoe die werken. Volgens hen is het werkelijke probleem het feit dat mensen elkaar niet genoeg ontmoeten. Daarom kwamen zij met het idee om generaties elkaar te laten interviewen, en zo een persoonlijk auditief portret te maken van kwetsbaren. Hieronder lees en bekijk je hoe dit team dat voor zich ziet.

Vervolg

Oplossing: Recycle punten voor oude laptops, tablets en telefoons.  

Benodigdheden: genoeg apparaten, goede match vinden tussen het apparaat en juiste persoon, ervoor zorgen dat de apparaten werken 

Toekomstige challenges: 

  • Wat kan mensen aantrekken om oude apparaten te doneren?
  • Hoe kunnen we de beste ontvanger voor een gerecycled apparaat vinden? Wie is er digibeet?
  • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de ontvanger weet hoe hij/zij de apparaat moet gebruiken?
  • Hoe kan Eurus fondsen werven voor dit project?
  • Hoe kunnen ontvangers hun apparaten opzetten en hun apparaat leren kennen/gebruiken?

MAAK DEEL UIT

VAN HET ENSCHEDELAB