‘Blik van de weg’: dat was de titel van de afgelopen nano-challenge die het EnschedeLAB organiseerde. Dertig studenten van Universiteit Twente en Saxion Hogeschool werkten in zes gemengde teams aan oplossingsrichtingen voor tijdelijke invulling van parkeerplaatsen in de binnenstad van Enschede.

Eén van de teams bedacht dat een grote parkeerplaats goed dienst zou kunnen doen als openluchtmuseum om de textielhistorie van Enschede beleefbaar te maken. Twee andere teams focusten vooral op de toenemende hoeveelheid pakjes dat bezorgd wordt, en hoe je daar een goede opslag voor kunt maken.

Voor de Kuipersdijk werd een groene oplossing bedacht, om deze straat iets veiliger te maken. En voor een straat in Horstlanden Veldkamp bedacht één team even groene, en speelse, oplossingen. Het zesde team kwam niet met een invulling, maar juist met een manier om inwoners een stem te geven bij invulling.

Stuk voor stuk waardevolle concepten; in slechts vier dagdelen, helemaal online, tot stand gebracht. Met de nodige leerervaringen qua groepsdynamiek, taal, tijdsdruk en de methode die we hanteren. Deze is weer iets completer en steviger geworden, en bij nano-challenge IV scherpen we hem nog verder aan.

De oplossingsrichtingen die nu werden bedacht zijn teruggekoppeld aan de opdrachtgever, en op de challengepagina publiceren we eventuele vervolgvragen. De volgende nano-challenge kent een ander thema, en vindt plaats op 20 en 27 mei, 3 en 10 juni. Inschrijven is al mogelijk, net als het indienen van nieuwe vraagstukken.