“Hoe kunnen studenten een katalysator zijn voor ideeen en initiatieven in Enschedese wijken?” Dat was de vraag tijdens de ‘design contest’ die S.G. Daedalus voor EnschedeLAB organiseerde van 4-7 juli 2020. Aan deze contest deden zeventien studententeams mee, met deelnemers uit allerlei studierichtingen.

De winnaar van deze contest was het team met de naam CreaTers. Michael Bui, Nora Tunc en Sefora Tunc ontwikkelden de ‘Enschede Innovation Toolbox’. Een fysiek product met hulpmiddelen dat multidisciplinaire samenwerking rond maatschappelijke vraagstukken kan ondersteunen. Idee is dat zowel studenten als wijkbewoners ermee kunnen werken. Mooi vormgegeven, realistisch om waar te maken, schaalbaar en compleet gepresenteerd. Bovendien kan het aanvullend worden ingezet op andere werkvormen. De jury koos daarom dit concept als winnaar, en beloonde het team met een geldprijs van 500 euro.

Van de andere zeventien deelnemende teams gingen team Zàs Kilómeters en team InnovatIO met de tweede en derde prijs aan de haal. Zàs Kilómeters kwam met een concept waarin een multidisciplinair team van studenten in verschillende wijken probeert initiatieven aan te zetten, en die zichtbaar te ondersteunen met de WIE bus (‘Wijken Initiatief Enschede’). Van daaruit werken inwoners en studenten samen aan realisatie van nieuwe ideeen. Het idee van team InnovatIO kan dat ondersteunen: een digitaal platform/app waarin vraag en aanbod samen komen, aangejaagd door een EnschedeTeam bestaande uit studenten van verschillende instellingen en opleidingen. 

De genoemde concepten worden in het nieuwe college-/schooljaar verder uitgewerkt. De andere ingediende oplossingen worden daarbij ook benut. Bedoeling is om gemengde studententeams deze oplossingen verder te laten uitwerken en er in enkele Enschedese wijken mee te experimenteren – om zo werkelijk initiatieven van inwoners te helpen realiseren.