Eerste taal eerst

Marcel Bok

Uit recent onderzoek blijkt dat 24% van de autochtone inwoners van Enschede het Nederlands als eerste taal niet goed genoeg beheerst. In een ranglijst van Nederlandse analfabete steden staat Enschede op de derde plaats. Hoewel er verschillende programma’s worden aangeboden om mensen hun geletterdheid te laten verbeteren, is de deelname te laag om een positief effect te hebben. Sommige mensen schamen zich misschien voor hun Nederlandse niveau, anderen weten misschien niet eens van de mogelijkheid om zich te verbeteren.

We zouden graag willen weten hoe we de drempels voor deze groep kunnen verlagen en meer mensen ertoe kunnen brengen hun eerste taal te verbeteren. Hoe gaan steden in andere landen met dat probleem om? Hoe kunnen we deze groep bereiken en de mogelijkheden voor taalverbetering aan hen overbrengen? Hoe kunnen we de burgers in Enschede helpen om hun eerste taal op de eerste plaats te zetten?

Over deze challenge

Marcel Bok

m.bok@bibliotheekenschede.nl

De Autumn Challenge op de Universiteit Twente was het podium waarop in het afgelopen half jaar aan dit vraagstuk werd gewerkt. Een groep internationale studenten vanuit ECIU verband stond stil bij de vraag hoe in Enschede mensen met mindere taalvaardigheid bereikt zouden kunnen worden.

Hun presentatie is hieronder te bekijken. Deze biedt een goede eerste aanzet, maar er staan ook nog verschillende vragen open. Heb je daar ook een goed idee bij, of zou je er graag mee aan de slag willen? Neem snel contact op om na te gaan wat de mogelijkheden daartoe zijn!

Final presentation

Hieronder is de presentatie te bekijken die de groep die meedeed aan de Autumn Challenge opstelde.

MAAK DEEL UIT

VAN HET ENSCHEDELAB